Casa Materna Pisac invigd

Igår invigde vi Casa Materna Pisac. Casa Materna är ett hus i anslutning till hälsocentralen Clas de Pisac dit havande kvinnor kan komma och bo dagarna före förväntad förlossning. Syftet med detta kvinnorhus är att skapa trygghet för kvinnorna inför förlossningen och att de ska få råd och stöd av sjukvårdspersonalen för att minska riskerna för komplikationer. Pisac är en kommun i Calcaprovinsen bestående av 15 samhällen med totalt 10 000 invånare. Många familjer bor långt från centralorten och ofta ganska otillgängligt med långt till farbar väg. Utan ett Casa Materna är risken stor att en del kvinnor inte hinner fram till hälsocentralen i tid.
Casa Materna Pisac är vårt femte kvinnohus. Det första byggde vi i Calca 2019. Erfarenheterna av den satsningen var så goda att vi därefter har byggt ett kvinnohus i den avlägsna kommunen Yanatile och två kvinnohus i Lares, en av Perus fattigaste kommuner. Och nu har vi fårt femte kvinnohus i Pisac. Vi har renoverat upp ett befintligt, mycket nergånget hus och där inrett två rum med totalt fem sängar, ett fullt utrustat kök och separata hygienutrymmen. Kvinnorna har också tillgång till en TV under sin vistelse i kvinnohuset.
Byggandet av Casa Materna Pisac har varit möjligt tack vare en donation från Stiftelsen Sevholts hjälpfond. I samband med invigningen framförde hälsocentrats chef Kruscaya Corbacho sitt och personalens stora tack för denna stora satsning som betyder mycket för Pisacs kvinnor. Invigningen blev extra festlig genom att två flickor föddes under dagen på hälsocentrat. Hjärtligt tack till Stiftelsen Sevholts hjälpfond och vår Marisol Rosales, som organiserat byggandet av Casa Materna Pisac. Tillsammans gör vi stor skillnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *