Casa Materna Pisac

2018 byggde vi ett Casa Materna i Calca. Casa Materna är ett hus dit kvinnor får komma dagarna före beräknad förlossning. Tanken med Casa Materna är att kvinnorna ska få råd och stöd av sjukvårdspersonalen för att minska riskerna för komplikationer i samband med förlossningen. Dessutom bor många av kvinnorna mycket otillgängligt och långt från hälsocentralen. Utan Casa Materna riskerar flera att inte komma fram i tid.

Erfarenheterna av denna satsning var så goda att vi byggt ytterligare tre Casa Materna i Yanatile och Lares. Nu håller vi på att bygga ett femte Casa Materna i anslutning till hälsocentralen i Pisac. Vi gör det tack vare en donation från Stiftelsen Sevholts hjälpfond. Vi håller just nu på att renovera mycket nedgångna lokaler för att sedan inreda två rum med fem sängar, gemensamt fullt utrustat kök och separata hygienutrymmen.

Vår eldsjäl Marisol besökte Pisac häromdagen för att övervaka hantverkarnas arbete. Det är inte långt kvar innan vi kan fylla lokalerna med allt från sängar till kylskåp och spis. Marisol passade då också på att lämna över nya startpaket för nyfödda – Kit Ayni, som vi ger till alla nyfödda barn. Kit Ayni innehåller det mesta ett nyfött barn behöver och som tyvärr många nyblivna föräldrar inte har råd att köpa. Sjukvårdspersonalen bekräftar att våra Kit Ayni gör stor skillnad för familjerna.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *