Casa Materna Yanatile

Yanatile är Calcaprovinsens nordligaste kommun – stort som Blekinge men med endast 8 600 invånare. Yanatile är en mycket fattig kommun och ligger långt in i djungeln. Det tar cirka 6 timmar att ta sig från Calca till Yanatile på undermåliga vägar.
I helgen levererades utrustningen till ett nytt Casa Materna – våra hus för havande kvinnor. Många havande kvinnor bor mycket otillgängligt och kan ha flera timmar att gå för att kunna komma till farbar väg och så småningom till Yanatile. Och väl där har de ingenstans att bo. Alternativet är att föda sina barn hemma, vilket inte sällan är förknippade med komplikationer. Därför har vi byggt flera Casa Materna för att ge kvinnorna en tryggare och säkrare förlossning. I Yanatile består vårt Casa Materna av två rum med vardera tre sängar, fullt utrustat kök och ett samlingsrum för kvinnorna. Genom att komma hit i tid får kvinnorna möjlighet att få råd och hjälp av hälsocentrets personal före och efter förlossningen.
Denna satsning har varit möjlig tack vare en donation från Per Elvinsson och som vi, de havande kvinnorna och personalen på Yanatiles hälsocenter är mycket tacksamma för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *