Marsvinsuppfödning i Accha Baja

Årets julklapp är en satsning på att lyfta den fattiga bergsbyn Accha Baja ur fattigdom och att främja barns utbildning. Första steget i att hjälpa familjerna till egen försörjning är uppfödning av marsvin för försäljning till hotell och restauranger i Inkas heliga dal och på marknaden i Calca.

I torsdags åkte vår medarbetare Marisol Rosales och några representanter för familjerna i Accha Baja till samhället Taray för att hämta de marsvin som ska bli stommen i framavling av marsvin. Familjerna har förberett detta steg i projektet genom att dels anpassa sina hus för marsvin och dels utbildats av experten Juan Carlos i marsvinsuppfödning.

Marsvin är en relativt stor produkt i Peru och i synnerhet i vårt område i Inkas heliga dal. Grillad marsvin är en festmåltid, som man bjuder sina gäster på. Jag har blivit bjuden på grillad marsvin flera gånger. Smakar som ett mellanting mellan kyckling och kanin. På senare tid har intresset för marsvin ökat. Förekomsten av proteiner, mineraler, kalcium och järn i marsvinskött lär stärka immunförsvaret och hjälper till att rehabilitera covid-19-patienter. Det regionala hälsovårdsdepartementet Direccion Regional de Salud Junin rekommenderar marsvinskött även för personer som lider av anemi.

Många Peruvänner stödjer denna satsning genom att ha köpt våra gåvobevis. Du är också välkommen att beställa gåvobevis på hakan@perusvanner.se. Varje gåvobevis kostar 300 kr.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *