Skolor för handikappade barn

För mer än fem år sedan besökte jag skolan Senor de la Vara i Calca. Det är en skola för handikappade barn, eller som man säger i Peru – barn med särskilda förmågor. Det var ett känslosamt och glädjetårfyllt möte med dessa utsatta barn. Problemet för barnen, förutom sina handikapp, var att skolan hade nästan inga resurser för att köpa in utrustning för barnens motoriska och mentala utveckling. Därför började vi 2016 en treårs satsning att utrusta skolan med allt från rullstolar och terapibollar till hoppborg och datorer fyllda med pedagogiska spel. Barnen har också fått skoluniformer och julklappar varje år. Detta blev en stor succé. Barnen utvecklades och lärarnas engagemang stärktes. Och myndigheterna fick upp ögonen för denna grupp av elever som tidigare inte prioriterats.
En konsekvens av denna satsning blev att vi har startat ytterligare tre skolor för handikappade barn. 2019 i Yanatile och San Salvador. 2020 i Lares. Detta har vi gjort tillsammans med respektive kommun, som står för lokalerna och skolmyndigheten UGEL Calca, som svarar för lärare och det pedagogiska innehållet. Vi ansvar för utrustningen. Och myndigheterna vill att vi ska fortsätta samarbetet. Därför planerar vi för ytterligare skolor i Taray, som ligger nära Calca i Inkas heliga dal och Penetracion, som ligger i den allra nordligaste och fattigaste delen av Calcaprovinsen. Det tar uppskattningsvis 10 timmar att ta sig dit från Calca på undermåliga vägar.
Vi gör denna satsning för att vi tror att vi kan hjälpa dessa utsatta barn till att kunna leva värdiga liv och att kunna möta sina handikapp genom att praktisera sin utbildning och färdigheter med stöd av lärare och föräldrar. Skolorna för handikappade barn är vår största satsning hitintills. Och denna satsning har vi inte gjort själva. Stiftelsen Children in Focus har hela tiden stöttat oss och finansierat projektet. Det är vi mycket tacksamma för. Jag hade glädjen att besöka Senor del Vara, Yanatile och San Salvador hösten 2019 tillsammans med grundarna av Children in Focus – Anna Idegren Rydh och Eva Södersteen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *