Peru, Machu Picchu och Calca

Peru är det till ytan tredje största landet i Sydamerika och större än Frankrike, Spanien och Tyskland tillsammans. Landskapet är oerhört skiftande med en lång kuststräcka i väster som övergår i Anderna med en högsta bergstopp på 6 768 meter och avslutas i öster med Amazonbäckenets låglandsdjungel.

Peru har cirka 32 miljoner innevånare varav mer än hälften bor vid kusten. Huvudstaden Lima har en befolkning på cirka 11 miljoner. Huvudspråk är spanska, men många pratar också inkaspråket quechua. Medellivslängden är 66 år för män och 71 år för kvinnor. Motsvarande för Sverige är 81 respektive 83 år. BNP per capita är 8 % av Sveriges. Fattigdomen är stor i Peru.

I Anderna på 3 300 meter ö.h. ligger landets tredje största stad Cuzco som var huvudstad för Inkariket och är porten till Machu Picchu och Inkaleden. Cuzco är idag Perus turisthuvudstad. På vägen mellan Cuzco och Perus största sevärdhet Machu Picchu i Inkas heliga dal ligger orten Calca med cirka 10 000 innevånare. Inkas heliga dal är cirka 5 mil lång, ganska smal och omges av höga, branta berg. Mycket vackert.

Visa Calca på en större Peru karta