Nyheter

Fattigdomsbekämpning i Chumpe

Bergsbyn Chumpe är en mycket fattig by bestående av 60 familjer och ligger på 3 800 m. Vi besökte Chumpe i slutet av mars och beslutade då att starta ett projekt tillsammans med familjerna för att hjälpa dem ur sin fattigdom. … Läs mer »

Växthus i bergsbyn Ccotataqui

Nytt projekt är växthus i bergsbyn Ccotataqui, som ligger på upp till 4 200 m höjd i Pisacdistriktet cirka en timme från centralorten. Samhället består av 60 familjer. Klimatet är kärvt med regn, snö, hagel och flera minusgrader vintertid. Landskapet är … Läs mer »

Hjälp till självhjälp i Chumpe

Bergsbyn Chumpe ligger på cirka, 3 800 m höjd långt upp för berget från centralorten Lamay. Det är en mycket fattig by. Alla är småjordbrukare som odlar potatis och några föder upp lamadjur, alpacka och får. Kvinnorna väver. Men jordbruket räcker … Läs mer »

Juntas Vecinales – nattvandrande kvinnor

Juntas Vecinales är ett projekt för att öka säkerheten i Calcas utsatta områden. Juntas Vecinales organiseras av polisen och består av 18 kvinnliga volontärer som nattvandrar. Vi träffade representanter för kvinnorna för snart två månader sedan. Då berättade de att … Läs mer »

Utrustning till sjukhuset i Calca

Sjukhusen i Calcaprovinsen lider alla av samma problem. De har stora brister på resurser för personal, utrustning och förbrukningsmaterial. Sjukhuset MINSA Calca har vi hjälpt under flera år med utrustning och förbrukningsmaterial. Det gäller allt från lakan och madrasser till … Läs mer »

Marsvinuppfödning i bergsbyn Accha Baja

Årets julklapp 2021 var en satsning på bergsbyn Accha Baja. Många Peruvänner ville vara med och stödja detta projekt. En del av projektet var att hjälpa familjerna till egen försörjning genom marsvinsuppfödning. Av samhällets 64 familjer har 38 familjer fått … Läs mer »

Leo – vår nye stipendiat

Före jul var det studentexamen på gymnasieskolan i bergsbyn Accha Baja. Vår Marisol Rosales deltog i studentfirandet och delade ut presenter till alla nybakade studenter. En av studenterna var Leo Hancco och han hade en dröm om att studera data- … Läs mer »

Förlossningsvården i Calcaprovinsen

Förlossningsvården har under senare år blivit en viktig del i våra satsningar på att lyfta Calcaprovinsen ur fattigdom. Vi har sedan 2018 haft förmånen att bygga sex kvinnohus, Casa Materna, i anslutning till hälsocentraler i fem av Calcaprovinsens åtta kommuner. … Läs mer »

Gente Joven – informationsprojekt för ungdomar

Gente Joven är ett projekt startat av på initiativ av polisen i Calca. Gente Joven har utbildat 60 ungdomar att bli informatörer till andra ungdomar vad gäller oönskade graviditeter, sexuellt överförbara sjukdomar och våld i hemmet. Informatörerna arbetar genom informationsmöten, … Läs mer »