Nyheter

Skolan Winaypaq i Huaran

Vi besökte i veckan skolan Winaypaq i byn Huaran, som ligger utmed Vilcanotafloden i Inkas heliga dal. Det är en skola med två avdelningar – en för barn 2 – 4 år och en för barn 5 – 10 år. … Läs mer »

Bolsas solidarias i bergsbyn Chumpe

I fredags var vi bergsbyn i Chumpe. Chumpe ligger på cirka 3 700 m höjd rakt upp för berget från centralorten Lamay. Alla är småjordbrukare som odlar potatis och föder upp lamadjur, alpacka och får. Kvinnorna väver. Men jordbruket räcker inte … Läs mer »

Grönsaksodling i Accha Alta

Vi har byggt 24 växthus i den fattiga bergsbyn Accha Alta tillsammans med 24 familjer. Familjerna bor på nästan 4 000 m höjd och klimatet är kärvt. Det går inte att odla grönsaker på friland så högt upp, men med … Läs mer »

Casa Materna Lamay invigt

Nu har vi invigt vårt sjätte Casa Materna – hus för havande kvinnor att komma till före sina förlossningar för att få stöd och råd av sjukvårdspersonalen för att skapa säkrare och tryggare förlossningar. I anslutning till hälsocentralen Centro de … Läs mer »

Kit Ayni på hälsocentralen i Pisac

En fertil peruanska föder i genomsnitt idag 2,2 barn. Går vi femtio år tillbaka födde varje kvinna sex barn. I Sverige föds 1,7 barn och den siffran har varit relativt konstant under femtio år. En viktig del i vår hjälpverksamhet … Läs mer »

Ett besök på Casa Materna Pisac

Vi gjorde i veckan ett uppföljningsbesök på Casa Materna Pisac. Detta kvinnohus dit havande kvinnor får komma dagarna före beräknad nedkomst invigde vi för fyra veckor sedan. Målet med Casa Materna är att skapa tryggare och säkrare förlossningar. Beroende på … Läs mer »

Grönsaksodling i växthus i Accha Alta

Texla AB i Göteborg stödjer den fattiga bergsbyn Accha Alta, som ligger på nästan 4 000 m höjd cirka en timme med bil från Calca. Tidigare har stödet bestått av våra matpaket Bolsas solidarias, medicinpaket och syrgasbehandlingsutrustning för att hjälpa de … Läs mer »

Casa Materna Pisac invigd

Igår invigde vi Casa Materna Pisac. Casa Materna är ett hus i anslutning till hälsocentralen Clas de Pisac dit havande kvinnor kan komma och bo dagarna före förväntad förlossning. Syftet med detta kvinnorhus är att skapa trygghet för kvinnorna inför … Läs mer »