Kampanj för covid-19-vård vid sjukhuset

Covid-19-situationen är kritisk i Peru. Peru tillsammans med sina grannar Brasilien och Chile samt USA är värst drabbade räknat som smittade per 1 miljon invånare. Peru ligger också högst när det gäller dödstalen. Från början var det ett storstadsfenomen, men nu gäller det hela landet och då också i vårt Calca.
Sjukvårdsresurserna är kraftigt eftersatta. Man är dåligt rustad att ta hand om covid-19-patienter. Därför startade vi genom vår lokala stiftelse Ayni Calca – Perus vanner tillsammans med Calca kommun, skolmyndigheten UGEL Calca och lokala radio- och TV-stationer en kampanj för att samla in pengar till det lokala sjukhuset. Kampanjen gick ut på att privatpersoner, företag, banker, butiker mm ombads lämna gåvor som exempelvis böcker, kläder, konstverk, matvaror, möbler, porslin, som sedan auktionerades ut i dagliga auktioner. Självfallet tog vi även emot kontanta gåvor. Kampanjen kallades ”Tillsammans andas vi bättre”.
Kampanjen avslutades i lördags och då hade totalt motsvarande 650 000 kr samlats in. Vår del av insamlingen var 100 000 kr, dels genom gåvor från oss i Sverige och lokalt insamlat. Nu tar Covid-19-utskottet under ledning av församlingsprästen och borgmästaren över för beslut om inköp. Vi är också representerade i utskottet. Viktiga satsningar blir:
• Anläggning för produktion av syrgas
• Syrgasutrustning och syrgastuber
• Matpaket till covid-19-drabbade familjer
• Speciellt anställda läkare, sjuksköterskor och psykologer bör behandling och stöd för covid-19-familjer (både fysiskt och genom jourtelefon)
När vi startade vår hjälpverksamhet i Calca valde vi att kalla vår lokala stiftelse Ayni Calca. Ayni kommer från inkaspråket och betyder solidaritet, idag för dig – imorgon för mig. Att Ayni gäller fortfarande ser vi i detta projektet. Alla ställer upp för att hjälpa de som har det som svårast.
Motor i den här kampanjen är vår Jaime Nunez del Prado vars energi och engagemang för drabbade familjer är enormt. Det är vi mycket tacksamma för liksom för alla våra Peruvänner i Sverige som stödjer vår verksamhet. Vi fortsätter våra insamlingar för att köpa mediciner till sjukhuset. Du är hjärtligt välkommen att hjälpa oss. Tillsammans gör vi skillnad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *